Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek brengt u uw kind naar ons kantoor. U hoeft verder niets voor te bereiden. Op basis van de specifieke situatie van uw kind doen wij een diagnostisch dyslexie onderzoek. Tijdens dit onderzoek, dat afhankelijk van de situatie meestal twee dagdelen van elk ongeveer twee en een half uur duurt, bent u als ouder niet aanwezig. Omdat wij in het centrum van Alphen aan den Rijn kantoor houden, kunt u mooi even rustig winkelen of een kop koffie gaan drinken op een terras. Wij kijken tijdens de diagnostisch onderzoek naar een aantal factoren zoals:
  • lees- en spellingachterstanden
  • het geheugen van uw kind
  • fonologische vaardigheden (klankverwerking)
  • woordvindingsproblemen
  • (verbale) intelligentie
Deze onderzoeken zijn nodig om vast te stellen of er andere factoren, zoals verstandelijke beperking, algemene of specifieke taalstoornissen of algemene leerproblemen zijn die de taalachterstand kunnen verklaren.

Het rapport

Vervolgens wordt door ons een rapport gemaakt waarin de bevindingen van het onderzoek worden vermeld. Het verslag volgt de richtlijnen van de Stichting Dyslexie Nederland met aandacht voor een onderkennende, een verklarende en een behandelingsgerichte diagnose. Natuurlijk staan er in dit verslag een aantal adviezen en aanbevelingen die specifiek voor uw kind van toepassing zijn. Bovendien krijgt u, indien van toepassing, een dyslexieverklaring waardoor uw kind extra voorzieningen op school kan krijgen. Dit rapport ontvangt u waar mogelijk binnen 15 werkdagen.