EMDR
EMDR is een behandelvorm voor volwassenen en kinderen met een trauma of herinneringen met een negatieve lading. Wanneer de verwerking van een schokkende ervaring of gebeurtenis spaak loopt, kan iemand zich anders gaan gedragen, voelen of anders gaan denken. De klachten kunnen te maken hebben met het trauma, zoals angstige dromen over de gebeurtenis, maar hoeven niet altijd gerelateerd te zijn aan het trauma, zoals geïrriteerdheid, somberheid of concentratieproblemen.
Toepassing EMDR
De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, wat duidt op de oorsprong van EMDR. Vroeger werd namelijk gedacht dat EMDR gericht was op de bilaterale stimulatie van de ogen (van links naar rechts bewegen) tijdens een herinnering aan een negatieve of traumatische gebeurtenis. Inmiddels is bekend dat EMDR ook gedaan kan worden met piepjes, door tikken op de knieën of andere plaatsen van het lichaam of zelfs door te tellen.
EMDR is een behandelmethode waarbij de behandelaar doorgaans vraagt om terug te denken aan een negatieve of traumatische gebeurtenis. Hierbij horen ook alle gedachten, gevoelens en beelden van toen. Als alle informatie is verzameld, zal de verwerking worden gestimuleerd. Er wordt meermaals gevraagd om de gebeurtenis naar voren te halen en te kijken naar het “plaatje” wat het vervelendst voelt. De negatieve gedachte die daarbij hoort wordt hardop gezegd, om daarna via tikjes, bewegingen of geluiden de negatieve lading eraf te halen. Na elke set kan er een moment van rust zijn, waarna gedachten, gevoelens of veranderingen kort worden uitgevraagd. Vervolgens begint een nieuwe set.
Door EMDR zal de negatieve of emotionele lading van de gebeurtenis afnemen. Herinneringen kunnen minder onprettig of waziger worden, of er worden nieuwe gedachten en inzichten gevormd. EMDR kan veel gevoelens en gedachten losmaken en daarom als intensief worden ervaren. Het is vaak een kortdurend traject, omdat er vaak snel te concluderen is of het effect heeft.
Tegenwoordig kan EMDR ook ingezet worden bij angstige gedachten voor toekomstige situaties. Dit wordt een “flash forward” genoemd. Hiermee wordt de angst voor de situatie minder, waardoor een kind of volwassene de situatie beter onder ogen kan komen.
Een EMDR-traject kan voor kinderen en jongeren vergoed worden via de gemeente. Hiervoor heeft u een verwijsbrief van uw huisarts, gemeentelijke toegang (JGT/CJG) of een verwijzing van Jeugd- en gezinsteams (Alphen aan den en Rijn) nodig. Daarnaast is het ook mogelijk om het traject zelf te bekostigen.
Contact
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u vragen over deze behandelmethode? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.