Persoonlijke begeleiding

Bent u op zoek naar persoonlijke begeleiding voor u of uw kind? Bij O3 Schoolpsychologie zoeken we met u naar een passende methode. 

Cognitieve gedragstherapie 

Cognitieve gedragstherapie wordt vaak toegepast in behandelingen zoals bij AD(H)D of (faal)angst. Maar ook bij uw persoonlijke hulpvragen, ook zonder dat er een diagnose is vastgesteld, kan cognitieve gedragstherapie helpend zijn. 

Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van gedragstherapie en cognitieve therapie. Er wordt dus aandacht besteed aan wat u doet (gedrag) en hoe u denkt of zich voelt (cognitie) over persoonlijke situaties en uitdagingen. Het uitgangspunt is dat uw gedrag en gedachten uw gevoelens en ervaringen be├»nvloeden. Als u negatief denkt of denkfouten maakt, kan dat dus een negatief gevolg hebben voor hoe u zich voelt. Maar ook dingen die u doet hebben invloed: als u spanning voelt voor sociale situaties, kan vermijdingsgedrag ervoor zorgen dat u zich alleen voelt en nog angstiger wordt in sociale situaties. Met cognitieve gedragstherapie worden de verschillende facetten aangepakt. Samen met de behandelaar worden er doelen opgesteld en bedacht wat zou kunnen helpen bij de klachten. Er wordt veel (samen) uitgeprobeerd en gereflecteerd om zo tot een wenselijk resultaat te komen. 

EMDR 

EMDR, afgekort Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een behandelvorm voor volwassenen en kinderen met een trauma. Als de verwerking van een schokkende ervaring of gebeurtenis spaak loopt, kunt u zich anders gaan gedragen, voelen of denken. De klachten kunnen te maken hebben met het trauma, zoals angstige dromen over de gebeurtenis, maar hoeven niet altijd gerelateerd te zijn aan het trauma, zoals somberheid of concentratieproblemen. 

EMDR is een behandelmethode waarbij de behandelaar vraagt om terug te denken aan de gebeurtenis. Hierbij horen ook alle gedachten, gevoelens en beelden van toen. Als alle informatie is verzameld, zal de verwerking worden gestimuleerd. Er wordt daarna meermaals gevraagd om de gebeurtenis naar voren te halen, maar nu wordt u ook afgeleid door vinger- of handbewegingen van de behandelaar. Na elke set bewegingen is er een moment van rust, waarna gedachten, gevoelens of veranderingen worden uitgevraagd.  

Door EMDR zal de negatieve of emotionele lading van de gebeurtenis afnemen. Herinneringen kunnen minder onprettig of waziger worden, of er worden nieuwe gedachten en inzichten gevormd. EMDR kan veel gevoelens en gedachten losmaken en daarom als intensief worden ervaren. Het is vaak een kortdurend traject, omdat er vaak snel te concluderen is of het effect heeft. 

Andere 

Naast cognitieve gedragstherapie en EMDR bieden wij nog meer op maat gemaakte begeleiding. Dit kan bijvoorbeeld wenselijk zijn bij (faal)angst, een negatief zelfbeeld, opvoedingsuitdagingen en depressieve klachten. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.